(Buteo rufinus) German name(s): "Adlerbussard" Size: 50-58 cm; wing span 1.3-1.55 m (race
"rufinus")
43-50 cm; wing span 1.05-1.25 m (race "cirtensis"; N Africa)
Body mass: 1.1 kg (avg, male); 1.3 kg (avg; female)
Long-legged Buzzards are medium-sized raptors.
Their plumage
comes in 3 different morphologies, dark, rufous and pale.
The commonality between all morphologies is that the underwings
have white, grey-barred flight feathers with prominent black
tips all round, thus creating a prominent dark fringe. They
also all have a prominent black carpal patch.
Dark-morphology birds are otherwise all dark-brown.
Their tail is grey with a black terminal band.
Rufous-morphology Long-legged Buzzards have a rufous front
with a somewhat lighter breast band and rufous underwing
coverts. The tail and undertail coverts are cinnamon to
pale-rufous.
Pale-morphology birds are similar to the rufous morphology,
only the parts that are rufous in the latter are paler yet.
Irises, legs and feet of all morphologies are yellow.
The strongly down-curved bill is yellow with a black tip.
Juveniles
are paler than
adults,
with an off-white, rufous-streaked head, nape of the neck and
front from chest to belly. Only the vent, undertail and trousers
are dark-brown. Their bill is grey with a black tip.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Long-legged Buzzard is available
HERE
.
There are 2 recognized races of Long-legged Buzzards,
which are a partly migratory species.
Nominate race "rufinus" has an
extended breeding range, from the Balkans to Mongolia and
India. Birds in Asia Minor and the Middle East are sedentary.
The migratory part of the population overwinters in Africa.
Race "cirtensis", which is sedentary, populates parts of the
Sahara desert, from Mauretania to Egypt in the East, and parts of
the Arabian peninsula.
In Europe, Long-legged Buzzards, nominate race
"rufinus",
are breeding migrants to the South-east, from Greece in the South to
Serbia in the North, southward of the river Danube, as far to
the Eastand east as the Black Sea. They are not found in the
Danube delta or along the Adriatic coastline.
Race "cirtensis"
has recently been reported to breed in southern Spain.
During the breeding season Long-legged Buzzards have a preference
for arid steppe to semi-desert and for mountainous terrain.
Sightings
Click here for sighting information
Race "rufinus"
A. Sarok reports finding Long-legged Buzzards,
nominate race
"rufinus",
in Vojvodina, Serbia, in the timeframe 2010-2024.
Other photos shown below were obtained by D. Wilczynska on the southern
slopes of the Caucasus in Georgia in June 2018.
Photos
Race "rufinus"
ADULT
Rufous morphology
Sex unknown
Lateral view of a Long-legged Buzzard in flight
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Lateral/ventral view of a Long-legged Buzzard in flight
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
IMMATURE/JUVENILE
Near-lateral view of a juvenile Long-legged Buzzard; note the
very light-coloured head, neck and chest
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[June 2016]
Lateral view of a juvenile Long-legged Buzzard
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[June 2016]
Lateral view of a juvenile Long-legged Buzzard perched on
a shrub (photo courtesy of D. Wilczynska)
[June 2016]
Juvenile Long-legged Buzzard bending low (over its prey?)
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[June 2016]
Apart from a small area in Greece, where they are sedentary,
other Long-legged Buzzards are summer breeding to parts of
south-eastern Europe
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.