Eurasian Goshawks are medium-sized birds of prey. Their highly
crypticplumage is
dimorphic, i.e.
males and females
are slightly different. The main difference that is most readily
seen in the field if a pair is found together is their relative
size, with the
female
dwarfing its
male
partner.
In terms of plumage,
both sexes have a dark-grey crown and cheeks, with prominent white
supercilia in between. Also the chin in off-white to light-grey.
The front from chest to belly is light-grey with fine dark-grey barring.
The vent and undertail are white.
Male
Eurasian Goshawks have a bluish-grey upperside, whereas the back of
female
Eurasian Goshawks is a somewhat paler slate-grey.
Both sexes have yellow-orange irises, a grey bill with dark tip and
yellow cere.
The strong legs and feet are also yellow.
In
second-year birds the barring on the front is coarser than in
adults
and the back is olive-grey.
Juveniles
are brownish to olive with streaking down the front. Along the flanks
the spots can have the form of tear drops or chevrons. The back side
is dark olive-brown with heavy dark-grey scalloping. The facial pattern
of adults
is not yet developed.
The Eurasian Goshawk has now been given species status and is
no longer considered to be conspecific with the American Goshawk
(Astur [Accipiter] atricapillus), which were formerly known
as two races of the Northern Goshawk ("Accipiter gentilis").
Range, habitat, finding this species
Click here for information on habitat
and range
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Eurasian Goshawk is available
HERE
.
There are currently 7 recognized extant races of the Eurasian Goshawk.
Their overall range extends all across mid-latitude Eurasia,
from Britain and Ireland in the West, via Asia Minor and central Asia, to
Japan, Kamchatka and Siberia in the East, with two smaller populations
found in south-eastern Asia.
The most widespread of these is the nominate race,
"gentilis".
In Europe Eurasian Goshawks are found over most of the continent,
with the exception of Ireland (only few reports) and far-northern
Scandinavia.
Eurasian Goshawks have a preference for deciduous and coniferous
forest.
Sightings
Click here for sighting information
Race "gentilis"
J. Pires reports finding Eurasian
Sparrowhawks, race
"gentilis",
in Mora, Evora, Portugal, in October/November 2025.
All sighting, photographic and audio information presented on this
page has kindly been contributed by J. Pires.
Photos
Race "gentilis"
ADULT
Sex unknown
Near-frontal/ventral view of a Eurasian Goshawk
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, October 2025]
Lateral/ventral view of a Eurasian Goshawk
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, October 2025]
Ventral view of a Eurasian Goshawk
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, October 2025]
Eurasian Goshawks are mostly sedentary. Only young birds may migrate
locally at the time of dispersal. In summer the species slightly
extends its breeding range, with some birds/pairs moving somewhat
further northward into northern Scandinavia and north-western Russia.
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.