Red-footed Falcons are small birds of prey. Their
plumage is
dimorphic, i.e.
males and
females
are different.
Except for a rusty vent, the entire underparts of
male
Red-footed Falcons are bluish-grey. The upperwings are darker bluish-grey
than the body, with silvery-grey streaks on the primaries. The underwings
are also bluish-grey, the underwing coverts being darker than the flight
feathers.
The eyes have rusty eye-rings and the base of the bill is also rusty,
while the tip is dark-grey.
The irises are dark. Legs and feet are orange-red, with dark talons.
Female
Red-footed Falcons have a rufuous-buff top of the head and front. Down
the front they show sparse dark streaking. They have near-black
eye-stripes and tear drops, with the lower parts of the sides of the
neck and the chin being white. The back is blue-grey, with darker
blue-grey scalloping. The underwing coverts are the same rufous-buff
colour as the front; the flight feathers are barred grey with darker
blue-grey.
Legs, feet and the base of the bill are orange, while the tip of the
bill is dark-grey.
Juveniles
have a brown top of the head, brown back with dark-grey centres of
the feathers and, apart from a dark facial mask, buff sides of the
head and front, where the front is heavily streaked dark-brown.
The lower part of the sides of the head is white.
The bill is yellowish-grey, with a dark-grey tip.
Their legs and feet are yellowish-grey.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Red-footed Falcon is available
HERE
.
Red-footed Falcons are a migratory species of falcon.
Their breeding range extends from south-eastern Europe to
central Asia.
They overwinter mostly in southern Africa and the East-African
highlands.
Most Red-footed Falcons migrate via the eastern Mediterranean
and Arabia.
In Europe Red-footed Falcons are summer breeding migrants
to south-eastern and far-eastern Europe.
Their breeding range in Europe extends from the Balkans
to northward of the Black Sea and the Caspian Sea, up to
the geographical latitude of the southern part of Finland.
During the time of dispersal they regularly reach central Europe,
sometimes even western Europe, where however they do not stay.
Red-footed Falcons usually nest colonially in stands of trees
in open country such as steppe or meadows, often also near
rivers. They often reuse
corvids' nests
and may even nest together with
Rooks.
Sightings
Click here for sighting information
A. Sarok reports spotting Red-footed Falcons
in Vojvodina, Serbia, in the timeframe 2010-2024.
In October 2025, C. Pears found at least one, possibly three,
Red-footed Falcons along the prominent rockface at Lake Vouliagmeni,
Athens, Greece.
Photos
MALE
Near-frontal view of an adult male Red-footed Falcon
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Near-lateral view of a male Red-footed Falcon looking sideways
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Near-frontal view of a male Red-footed Falcon in hovering flight
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Ventral view of a male Red-footed Falcon in flight
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
FEMALE
Near-frontal/ventral view of a fmale Red-footed Falcon
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Distant near-frontal/ventral view of a fmale Red-footed Falcon
in flight
(photo courtesy of C. Pears)
[Lake Vouliagmeni, Athens, Greece, October 2025]
IMMATURE/JUVENILE
Near-lateral view of a sub-adult male Red-footed Falcon
looking sideways
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Red-footed Falcons are summer breeding migrants to selected
sites in south-eastern Europe and to large parts of eastern
Europe. Elsewhere they are found only on passage or as
vagrants.
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.