Rough-legged Buzzards are medium-sized raptors.
Descriptions of their
plumage are made difficult by the fact that their appearance
is very inhomogeneous, even within each individual race.
They can look near-black, without conspicuous markings, or mottled
light grey-brown with copious streaking and scalloping.
Common features are broad wings with a slight forward curvature
and a broad tail with a rounded tip. The underwings show primaries
with wide off-white wing panels, while the coverts are usually
dark-brownish and the tips of the flight feathers are black,
giving the wings a dark trailing edge.
On average they are somewhat lighter than
Common Buzzards.
Their characteristic features are the completely feathered legs,
which are an adaptation to their preferred habitats during the
breeding season, in the arctic circle, and the near-white tail
with one or more (sub-)terminal dark bands.
The irises are orange-brown. The short, hooked
bill is dark-grey with a yellow base. The feet are yellow.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Rough-legged Buzzard is available
HERE
.
There are at least 3 recognized races of Rough-legged Buzzards,
which are a migratory species found all around the northern
hemisphere. All races breed at high geographic latitudes,
between roughly 61 and 76 degrees northern latitude. Their
wintering grounds are at latitudes of about 30-50 degrees
northern latitude.
Nominate race
"lagopus" breeds in northern Europe and Asia, from the Benelux
countries to eastern Asia.
Race "kamtchatkensis" breeds from north Siberia to Pacific North
America.
Race "sanctijohannis" breeds in North America.
In Europe nominate race
"lagopus"
is found. Their breeding range extends from southern
Norway eastward, via northern Scandinavia into arctic Eurasia.
Their wintering grounds range from the Benelux countries, with
the rivers Rhine and upper Danube as the border, but also from
the Alps and throughout the Balkans and on, along the northern
side of both the Black Sea and the Caspian Sea, eastward.
During their migration they can be found in the areas in between.
They are NOT present in France, Italy, Iberia, southern Greece
and the Mediterranean islands. They are not found in Asia Minor
or southward of the Caucasus either.
During the breeding season Rough-legged Buzzards have a preference
for open country, such as tundra or taiga, for hunting, with either
scattered trees or cliffs or bluffs for nesting.
Sightings
Click here for sighting information
Race "lagopus"
D. Wilczynska reports spotting a Rough-legged Buzzard, nominate race
"lagopus",
between Lomza and Wizna, Podlachia, Poland, in January 2016.
A. Sarok found a Rough-legged Buzzard, nominate
race "lagopus",
in Vojvodina, Serbia, in the timeframe 2010-2024.
Photos
Race "lagopus"
ADULT
MALE
Lateral view of a Rough-legged Buzzard
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Between Lomza and Wizna, Podlachia, Poland, January 2016]
Lateral view of a Rough-legged Buzzard landing on its perch;
the dangling right leg is clearly feathered to the base of
the foot
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Between Lomza and Wizna, Podlachia, Poland, January 2016]
Lateral/ventral view of a Rough-legged Buzzard launching
itself into the air
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Between Lomza and Wizna, Podlachia, Poland, January 2016]
Near-lateral/ventral view of a Rough-legged Buzzard in flight;
note the near-white centre of the belly and the two tail bands,
which are indicative of a male
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Between Lomza and Wizna, Podlachia, Poland, January 2016]
Near-dorsal view onto the upperparts of a Rough-legged Buzzard
in flight
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Between Lomza and Wizna, Podlachia, Poland, January 2016]
Sex unknown
Near-lateral view of a Rough-legged Buzzard in flight
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Rough-legged Buzzards overwinter in central to eastern Europe
and migrate further northward to breed in northern Norway,
Finland and far north-western Russia.
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.