(Accipiter nisus) Alternate name(s): "Northern Sparrowhawk", "Sparrowhawk" German name(s): "Sperber" Size: 29-34 cm (male), 35-41 cm (female);
wing span 59-64 cm (male), 67-80 cm (female) Body mass: 110-195 g (male), 185-340 g (female) Wing loading [g/cm2]: 0.30-0.45
Eurasian Sparrowhawks are small birds of prey. Their highly
crypticplumage is
dimorphic, i.e.
males and
females
are slightly different.
Male
Eurasian Sparrowhawks have an all slate-grey crown and back,
with a darker-grey supercilium and a barred pattern in two shades
of grey on the tail. Also the flight feathers are a darker shade
of grey than the rest of the back/wings. The cheeks and the front
are finely barred reddish-brown on off-white, with the barring
usually more prominent on the chest than the belly. Vent and
undertail coverts are basically off-white, with hardly any
barring.
Females
are noticeably bigger and more massive than males.
They do not have any reddish-brown on throat, chest or cheeks.
Instead, the entire front is finely barred mid-grey on off-white.
They have inconspicuous off-white supercilia. Otherwise they
resemble
males.
The irises of both sexes are yellowish-orange. The hooked beak is
yellow with a dark-grey tip; the legs and feet are yellow.
Juvenile
Sparrowhawks roughly resemble females. However,
their front is coarsely barred with bold dark-grey chevrons
and their plumage
is brownish-grey, rather than slate-grey.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Eurasian Sparrowhawk is available
HERE
.
There are 6 races of Eurasian Sparrowhawks, part of which
are migratory, while others are sedentary.
Their distribution covers a wide range across much of Eurasia
and parts of northern Africa.
Nominate race "nisus" is the
most widespread by far, breeding from Europe and west Asia to
mid-latitude western Siberia and Iran; northern populations spend
the winters in the Mediterranean, North-east Africa, Arabia and
Pakistan.
The migratory race "nisosimilis" breeds from central and eastern
Siberia, eastward to Kamchatka and Japan, and southward to northern
China. They spend the winters in an area spanning from Pakistan and
India eastwards through South-East Asia and southern China to Korea
and Japan.
The migratory race "melaschistos" breeds in mountainous areas from
Afghanistan through the Himalayas and southern Tibet to western China.
They spend the winters in the plains of South Asia.
Race "punicus" is resident in North-west Africa, to the North of the
Sahara desert.
In Europe Eurasian Sparrowhawks, race
"nisus",
are found as permanent residents throughout, except in
central Scandinavia, where they are breeding migrants, and
northern Scandinavia, where they are not found at all.
On some Mediterranean and Atlantic islands separate races
are found ("wolterstorffi" on Corsica and Sardinia;
"granti" on Madeira and the Canary Islands).
Eurasian Sparrowhawks have a preference for open deciduous
woodland, for both hunting and breeding.
Sightings
Click here for sighting information
Race "nisus"
D. Wilczynska reports spotting a Eurasian Sparrowhawk, race
"nisus",
in Ostrow Mazowiecka, Masovia, Poland, in January 2016.
A. Sarok reports finding
Eurasian Sparrowhawks, race
"nisus",
in Vojvodina, Serbia, in the timeframe 2010-2024, including
one in Temerin, Vojvodina, Serbia, in January 2017.
M. Thomas spotted a Eurasian Sparrowhawk, race
"nisus",
in Eltville, Hessen, Germany, in January 2018.
M. Eaton reports spotting a Eurasian Sparrowhawk, race
"nisus",
in Mequinenza, Zaragoza, Aragon, Spain, in September 2019.
M. A. Pears reports finding a Eurasian Sparrowhawk, race
"nisus",
in Harlow, Essex, England, in October 2019.
J. Pires reports finding Eurasian
Sparrowhawks, race
"nisus",
only rarely around Mora, Evora, Portugal.
Another was found at Sagres, Algarve, Portugal, in October
2019.
G. Normand found a Eurasian
Sparrowhawk, race
"nisus",
in Kruje, Albania, in August 2021.
F. Leder spotted a Eurasian Sparrowhawk in the township of Leiden,
Netherlands, in April 2024.
In the past we used to see Eurasian Sparrowhawks, race
"nisus",
occasionally in and around Wittlich, Rheinland-Pfalz, Germany.
Photos
Race "nisus"
ADULT
PAIR
Many bird species exhibit sexual dimorphism, i.e., male and female
have differing appearances which can be quite subtle.
Male Eurasian Sparrowhawks have rufous cheeks and breast,
females have an all grey-and-white front.
Apart from that, when seen together, females are visibly
larger than males.
MALE
Frontal view of a male Eurasian Sparrowhawk; note the rufous
cheeks and underparts
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Distant lateral view (through a lace curtain) of a male Eurasian
Sparrowhawk; note the rufous cheeks and underparts; this bird was
observed devouring a mouse
(photo courtesy of
F. Leder)
[Leiden, Netherlands, April 2024]
Lateral/ventral view of a male Eurasian Sparrowhawk in flight
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
FEMALE
Frontal view of a female Eurasian Sparrowhawk; note the grey
cheeks and underparts
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Lateral view of a female Eurasian Sparrowhawk on a fence post
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Ostrow Mazowiecka, Masovia, Poland, January 2016]
Dorsal view of a female Eurasian Sparrowhawk looking sideways
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Distant dorsal view of a female Eurasian Sparrowhawk
(photo courtesy of J. Pires)
[Sagres, Algarve, Portugal, October 2019]
Near-dorsal view of a female Eurasian Sparrowhawk in flight,
with a view of its upperwings
(photo courtesy of J. Pires)
[Sagres, Algarve, Portugal, October 2019]
Near-dorsal view of a female Eurasian Sparrowhawk in flight,
with a view of its underwings
(photo courtesy of J. Pires)
[Sagres, Algarve, Portugal, October 2019]
IMMATURE/JUVENILE
Near-frontal view of an immature (second
plumage)
Eurasian Sparrowhawk
(photo courtesy of M. Thomas)
[Eltville, Hessen, Germany, January 2018]
Frontal view of an immature (first
plumage)
Eurasian Sparrowhawk
(photo courtesy of A. Sarok)
[Temerin, Serbia, January 2017]
Lateral view of an immature (first
plumage)
Eurasian Sparrowhawk
(photo courtesy of M. A. Pears)
[Harlow, Essex, England, October 2019]
Frontal view of a juvenile Eurasian Sparrowhawk; note the coarse
barring of the underparts
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Distant near-dorsal view of a Eurasian Sparrowhawk; the brown
hues on the underwing coverts and the barring on the primaries
indicate that this is a juvenile
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, February 2016]
Large parts of the Eurasian Sparrowhawk population in Europe are
sedentary. Only in summer part of the population will move further
northward, into much of Scandinavia and north-western Russia, for
breeding.
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.