(Otis tarda) German name(s): "Großtrappe" Size: 90-105 cm (male), 75-85 cm (female);
wing span: 2.1-2.4 m (male), 1.7-1.9 m (female) Body mass: 8-16 kg (male), 3.5-5 kg (female) Wing loading [g/cm2]: ca. 1.56
Great Bustards are large birds (among the heaviest birds on
Earth that have flight). They have
crypticplumage and
a strong sexual dimorphism, i.e.
males and
females
are different.
While the differences between the sexes in the morphology of their
plumage are rather
subtle,
male
Great Bustards are much larger and heavier than
females.
Both sexes have a basically all-pale grey head and neck and an
otherwise off-white underside. The upperparts are barred rufous
to chestnut and dark-brown.
Males have a heavy build, with a chestnut ring around the lower
neck and chest. Also their upperparts, including the tail, show
chestnut hues. They have grey whiskers on both sides of the throat.
The underwings are white to light-grey, with a black trailing edge;
these feathers are mainly used in their display postures.
Females are slimmer and have more subdued colours. The slim neck
has an inconspicuous chestnut infusion, while the upperparts lack
chestnut and are only barred rufous/dark-brown.
Immature males
resemble
females,
but already with first traces of rufous to chestnut on the sides of
their lower neck.
The irises are dark; the bill is grey, with a dark tip. Legs and
feet are also grey.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Great Bustard is available
HERE
.
Despite their widespread distribution across basically the
entire width of Eurasia, there are no different races.
The range of the Great Bustard has been greatly reduced over
the centuries, mostly by hunting them to extirpation, e.g.
on the British isles, but also by disturbances in their
breeding range.
Within their remaining range, they are a partly migratory,
partly sedentary species.
The current overall range extends from Iberia and a remnant
population in north-western Africa, via central and south-eastern
Europe, Asia Minor, the Euphrates and Tigris valleys and south-western
Asia to eastern China and Mongolia.
In much of Europe and in central Asia the species has disappeared.
The African and European populations, as well as most of the
population in Asia Minor, are sedentary (or only locally migratory).
The Asian populations are migratory over long distances.
Their breeding grounds are mostly in the steppes of Kazakhstan
and south-western Russia and in the border region of northern
China with eastern Mongolia and south-eastern Russia.
They overwinter in the Euphrates/Tigris river valleys, parts of
the Levant, the border region of northern Iran/Iraq with
Kazakhstan, and in eastern China.
In between, they can be found during their migration.
In Europe, most Great Bustards are found as sedentary (or only
locally migratory in response to weather/temperatures) populations
on the Iberian peninsula.
There are some small sedentary populations in an area from parts
of the Netherlands to wesern Poland, and in the Puszta region of
Hungary.
Otherwise, Great Bustards are found as summer breeding migrants to
an area spanning from southern Ukraine to the northern side of the
Caucasus mountain range in the South and the Ural mountain range
in the East (the range of this population continues into southern
central Asia).
Great Bustards have a preference for steppe and open grassy plains.
Sightings
Click here for sighting information
J. Pires reports first spotting Great Bustards
at Vale Goncalinho, Castro Verde, Beja, Portugal, in October 2022. They
were found at the same location again in April 2023.
J. Pires also found Great Bustards near
Sao Marcos da Ataboeira, Castro Verde, Alentejo, Portugal, in February
2023.
In September 2023, J. Pires spotted Great
Bustards at Vale Migalhas, Mora, Evora, Portugal.
All sighting and photographic information presented on this
page has kindly been contributed by J. Pires.
Photos
ADULT
MALE
Distant lateral view of a male Great Bustards - note the
strong neck and the shape of the tail
(photo courtesy of J. Pires)
[Vale Goncalinho, Castro Verde, Beja, Portugal, April 2023]
Near-frontal view of a male Great Bustards in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Vale Goncalinho, Castro Verde, Beja, Portugal, April 2023]
Lateral view of a male Great Bustards in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Vale Goncalinho, Castro Verde, Beja, Portugal, April 2023]
Near-dorsal view of a male Great Bustard in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Vale Goncalinho, Castro Verde, Beja, Portugal, April 2023]
Dorsal view of a male Great Bustard in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Vale Goncalinho, Castro Verde, Beja, Portugal, April 2023]
FEMALE
Lateral view of 8 female Great Bustards
(photo courtesy of J. Pires)
[Vale Migalhas, Mora, Evora, Portugal, September 2024]
(Near-)dorsal view of 3 female Great Bustards
(photo courtesy of J. Pires)
[Vale Migalhas, Mora, Evora, Portugal, September 2024]
In Iberia and parts of central Europe, Great Bustards are sedentary.
In far south-eastern Europe, around the Black Sea and Caspian Sea,
the populations are migratory.
Outside the breeding season, Great Bustards live in groups separated
by gender.
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.