Little Crakes are small wetland birds. They have highly
crypticplumage.
The species is
dimorphic, i.e.
males
and
females
are different.
Male
Little Crakes have an all bluish-grey front and sides of the
head and neck. On that bluish-grey base, the vent is spotted
white. Their undertail is barred black-and-white.
The upperparts, from the crown to the triangular tail, are
dull-brown with black patches and some white spots.
Females
have light-grey sides of the head. The upperparts are dull-brown
with some black patches. The chin and chest are off-white to
creamy, the rest of the front is creamy-buff. Vent and undertail
are barred black-and-white.
The eyes of both sexes are orange/red.
The bill is greyish-green, with a small red base.
Legs and feet are greyish-green.
Juvenile
Little Crakes are similar to
females,
but paler and with more barring on the sides.
As for all rails and crakes,
the chicks are fluffy black.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Little Crake is available
HERE
.
Little Crakes are a strongly migratory species.
Their breeding range extends from the eastern Mediterranean (Italy
and eastward) into large parts of south-eastern and eastern Europe,
and from there on eastward into western central Asia.
They overwinter mostly on the northern coast of the Strait of Hormuz,
in southern Iran to Pakistan, with a second population overwintering
along the Arabian coastline, in the Nile delta and in selected spots
in sub-Saharan Africa.
In Europe, Little Crakes are breeding migrants.
Apart from a few locations in central Europe, their breeding
range spans from the Po valley in northern Italy into
south-eastern Europe, in particuar the Danube valley,
and from southern Finland and the Baltic states into western
Russia, southward to the north coast of the Black Sea and the
Caspian Sea.
Little Crakes breed in freshwater habitats, with a preference
for reedbeds, in particular bullrushes, in water that is not
too shallow.
Sightings
Click here for sighting information
A. Sarok reports finding a Little Crake
in Vojvodina, Serbia, in the timeframe 2010-2024.
All sighting and photographic information presented on this page
has kindly been contributed by A. Sarok.
Photos
ADULT
MALE
Lateral view of a male Little Crake
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Lateral view of a male Little Crake
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
FEMALE
Lateral view of a female Little Crake
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
IMMATURE/JUVENILE
Near-frontal view of a juvenile Little Crake
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Lateral view of a juvenile Little Crake on a lilypad
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Lateral view of a juvenile Little Crake
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Lateral view of a juvenile Little Crake
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Lateral view of a juvenile Little Crake
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Lateral view of a juvenile Little Crake in a stretch
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Little Crakes are summer breeding migrants to central and eastern
Europe.
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.