8 |
|
Bar-tailed GodwitAlternate name(s): "Bar-rumped Godwit" Size: 37-39 cm; wing span 70-80 cm Body mass: 190-400 g (male), 260-630 g (female) Wing loading [g/cm2]: 0.54/0.87 (male, lean/fat), 0.62/1.15 (female, lean/fat) |
|
|
Similar |
|
|
|
|
|
Photos |
Race "lapponica"
|
|
ADULT |
|
|
BREEDING |
|
|
MALE |
Lateral view of a male Bar-tailed Godwit in worn breeding
plumage;
note the rather short slightly upcurved bill
(photo courtesy of G. Pinelas)
[Lagoa de Albufeira, near Sesimbra, Setubal, Portugal, September 2017]
Lateral view of a male Bar-tailed Godwit in worn breeding
plumage
(photo courtesy of G. Pinelas)
[Lagoa de Albufeira, near Sesimbra, Setubal, Portugal, September 2017]
Lateral view of a male Bar-tailed Godwit in worn breeding
plumage
lifting its wings, therby giving a clear view of its
name-giving barred uppertail
(photo courtesy of G. Pinelas)
[Lagoa de Albufeira, near Sesimbra, Setubal, Portugal, September 2017]
Lateral view of a male Bar-tailed Godwit in breeding
plumage
going to join its snoozing buddy
(photo courtesy of G. Pinelas)
[Lagoa de Albufeira, near Sesimbra, Setubal, Portugal, September 2017]
Lateral view of two snoozing female Bar-tailed Godwits in worn
breeding plumage
(photo courtesy of G. Pinelas)
[Lagoa de Albufeira, near Sesimbra, Setubal, Portugal, September 2017]
|
|
NON-BREEDING |
|
|
FEMALE |
Near-dorsal view of a female Bar-tailed Godwit in non-breeding
plumage
feeding near the water's edge; note the long bill
(photo courtesy of J. Pires)
[Rio Trancao, Lisbon, Portugal, February 2019]
|
|
IMMATURE/JUVENILE |
Lateral view of a juvenile Bar-tailed Godwit
(photo courtesy of M. Eaton)
[Near Wadebridge, Cornwall, England, September 2019]
Near-dorsal view of a juvenile Bar-tailed Godwit; note the
pale notches on the wing feathers
(photo courtesy of J. Pires)
[Vila Real de Santo Antonio, Algarve, Portugal, September 2020]
Dorsal view of a juvenile Bar-tailed Godwit; note the
pale notches on the wing feathers
(photo courtesy of J. Pires)
[Vila Real de Santo Antonio, Algarve, Portugal, September 2020]
Race "baueri"
Photos of race "baueri" were obtained by us in Australia.
|
|
Behaviour |
| Social behaviour: Territorial | Mobility: Migratory | Elementary unit: Solitary/mob |
In Europe, Bar-tailed Godwits overwinter along the western coastal fringe. They breed at high geographic latitudes, in northern Scandinavia and north-western Russia. Anywhere else they are found only during their migration. The race found in Europe, "lapponica", as described here, is not the race that travels record distances to its winter quarters. Our description of race "baueri" is available HERE.
These pages are largely based on our own observations and those of our contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species please refer to a field guide.
|
Would you like to contribute photos or sound recordings to this
site?
If interested, please CLICK HERE. Credits to contributors are given HERE. |







