Buff-breasted Sandpipers are small waders.
Their plumage
is cryptic.
When seen in Europe, they are usually (but
not always) in
eclipseplumage.
In breeding
plumage
the head and neck are rufous, with dark-grey streaking on the
cap and nape of the neck and dark-grey spots on the rest of
the neck and breast. The rest of the underparts is white.
The upperparts show a striking scaly pattern of light-grey,
white and black.
During the
non-breeding
season they have a white front, except
for some grey wash on the shoulders. Except for the white
frons and inconspicuous white eyebrows, the head is light-grey.
The back is grey with a brownish tinge, with dark-grey central
lines and light-grey edge lining on the wing feathers.
In-flight they show a conspicuous, broad white wing bar and a
longitudinal black bar along the centre of the uppertail.
During the breeding season, some birds develop a crisper
white front and a darker back, with more prominent scalloping
on the wings, while others develop a rich chestnut front (down
to the chest) and head that are scalloped light-grey. The
back turns chestnut, with dark-grey patches and light-grey
edge lining on the wing feathers.
The eyes have dark irises. The black bill is straight and about
as long as the size of the head. The legs and feet are black.
The legs are short, giving the species a "dumpy" appearance.
In flight the feet do not protrude beyond the tail.
Juveniles
roughly resemble
non-breedingadults,
but they have a crisper scaly pattern on their back and a less
pronounced cap. They also have pale eye-rings.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Buff-breasted Sandpiper is available
HERE
.
Buff-breasted Sandpipers are a migratory that is normally
found only on the American continents. They breed in open
tundra in northern central Canada and Alaska. Most migrate
southward via the North-American plains towards the Gulf
of Mexico. Part of the population will stay in the central
and eastern to south-eastern parts of the North-American
continent, while others continue to central America and on
to South America, in particular the Argentinian pampas.
Some migrants are usually found in western Europe, others
in Hawaii.
In Europe Buff-breasted Sandpipers are seen only as occasional
vagrants, mostly in coastal areas around the British Isles and
Ireland, but also along the continental coast and the Baltic
and Mediterranean coast. Some individuals have been found
along major rivers and on inland lakes, as far eastward as
a line connecting the Finnish/Russian border with the western
coast of the Black Sea.
Outside their breeding season Buff-breasted Sandpipers have a
preference for coastal habitats.
Sightings
Click here for sighting information
J. Pires reports finding a
Buff-breasted Sandpiper at Lagoa da Salgueirinha,
Palmela, Portugal, in August 2022.
All sighting and photographic information presented on this page
has been kindly contributed by J. Pires.
A Buff-breasted Sandpiper was previously found by us in
Australia.
Photos
ADULT
Sex unknown
NON-BREEDING
Distant lateral view of a Buff-breasted Sandpiper in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Lagoa da Salgueirinha, Palmela, Portugal, August 2022]
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.