Marsh Sandpipers are small waders.
Their plumage
is cryptic.
During the
non-breeding
season they basically have a white front
and a grey back. Except for the sides of the chest, which are
streaked grey, the entire front, from throat to undertail
coverts, including the flanks, is white. The head, except for
white frons, eyebrows and chin, is white with grey striation.
The nape of the neck and the wings are grey, with fine white
edge lining.
In-flight they do not show a wing bar, but a prominent white back.
During the
breeding
season, except for white eye-rings, the
head, neck, throat, chest and flanks become streaked grey-brown.
The wings develop brownish colours. The light-brown base contrasts
with dark-brown patches and white edges, most prominently on
the scapulars.
The eyes have dark irises. The dark-grey bill is straight, very
slim and longer than the size of the head. The legs and feet are
olive-grey. The legs are long and in-flight the feet protrude
clearly beyond the tail.
Juveniles
roughly resemble
non-breedingadults,
but they have very crisp, fine white edge-lining on their wing
feathers and browner coverts and tertials.
Compared to other species of small
sandpipers and stints,
Marsh Sandpipers have the most slender straight black bill.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Marsh Sandpiper is available
HERE
.
Marsh Sandpipers are a migratory species.
Their breeding grounds are in open grassy steppe and taiga wetlands
from far-eastern Europe to central Asia.
Most Marsh Sandpipers spend the northern winters in Africa, Arabia
or India, while a smaller number migrate to South-east Asia or Australia.
In Europe Marsh Sandpipers are summer breeding migrants to isolated
sites in the Black Sea coastline, the Baltic states, and southern
Finland. Their main breeding grounds are eastward from there, in
mid-latitude European Russia and beyond.
Apart from some overwintering sites in southern Iberia, they are
otherwise mostly found in the eastern Mediterranean during their
migration between Africa and their breeding grounds.
Marsh Sandpipers breed around areas with fresh water, such as grassy
marshes or open taiga bogs, but also steppe.
Sightings
Click here for sighting information
J. Pires reports spotting Marsh
Sandpipers in the Tejo estuary, Portugal, on two occasions
in February 2022.
A. Sarok found a Marsh Sandpiper
in Vojvodina, Serbia, in the timeframe 2010-2024.
Marsh Sandpipers were also seen by us in
Australia.
Photos
ADULT
Sex unknown
NON-BREEDING
Near-frontal view of a Marsh Sandpiper in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, February 2022]
IMMATURE/JUVENILE
Lateral view of a Common Redshank in breeding
plumage
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
More photos of Marsh Sandpipers are available from
Australia.
Apart from some locations in southern Iberia where they overwinter,
Marsh Sandpipers are found only as summer breeding migrants in
eastern Europe or, elsewhere, on passage.
More Marsh Sandpiper sound recordings are available at
xeno-canto.org
.
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.