Purple Sandpipers are very small waders.
Their plumage
is cryptic.
The two sexes look alike. The general jizz of this species is
overall dark grey-brown, with a lighter greyish front, all year
round. Their
breeding
plumage
the head and neck are mottled grey, while the chest is covered
with copious grey chevrons on lighter background, the amount of
chevrons diminishing towards the vent. The back and wings are
dark brownish-grey, with prominent white edge lining on the
wing coverts. The supercilia are weak and visible only in
front of the eyes, which have dark irises.
The bill has a small orange base on the upper mandible. Otherwise
the minimally down-curved bill, that is about the length of the
size of the head, is dark-grey. The legs and feet are greyish-yellow.
In eclipse
the head and neck are plain-grey and the rest of the
plumage
loses any indication of brown, becoming grey instead. Also
the front shows less contrast, with a less prominent pattern.
The supercilia become invisible, while an off-white spot appears
on either side of the head, above the lores.
The inner half of the bill turns greyish-orange and the legs and
feet become bright orange.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Purple Sandpiper is available
HERE
.
Purple Sandpipers are a partly migratory, parly sedentary species.
Their breeding grounds are located mostly within the Arctic circle,
from central northern Canada to central northern Russia, including
prominently near-coastal southern Greenland, Iceland and Svalbard,
but also parts of northern Europe.
The only sedentary populations are found around the coastal fringe
of Iceland and of northern Scandinavia.
The winter quarters of the migratory population are located along
the North American East coast, from South Carolina to Newfoundland
(with a small population in the Great Lakes Basin) and along the
European West coast.
In Europe Purple Sandpipers are permanent residents only in
near-coastal northern Scandinavia, beyond the Arctic circle.
During the breeding season they extends their range into the
mountainous parts of western and northern Scandinavia and
along the northern half of the Kola peninsula. They also
breed in Arctic coastal north-western Russia.
They overwinter along the West coast of Europe, from central
Scandinavia to Gibraltar, including the coastline of the
British Isles and associated islands and some locations in
the southern Baltic Sea. They are also found as far southward
as the Azores.
During the breeding season Purple Sandpipers are usually found
in Artic tundra or on, often rocky, islands.
Outside the breeding season Purple Sandpipers are a coastal
species, where they are again often seen in rocky habitats.
Sightings
Click here for sighting information
J. Pires reports finding a Purple Sandpiper
on Pico Island, Azores, in November 2018. Another was spotted at
Cabo Raso, Cascais, near Lisbon, Portugal, in March 2025.
All sighting and photographic information presented on this
page has kindly been contributed by J. Pires.
Photos
ADULT
Sex unknown
NON-BREEDING
Near-frontal view of a Purple Sandpiper in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Cabo Raso, Cascais, near Lisbon, Portugal, March 2025]
Near-frontal view of a Purple Sandpiper in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Cabo Raso, Cascais, near Lisbon, Portugal, March 2025]
Near-lateral view of a Purple Sandpiper in non-breeding
plumage
looking towards the observer
(photo courtesy of J. Pires)
[Cabo Raso, Cascais, near Lisbon, Portugal, March 2025]
Near-lateral view of a Purple Sandpiper in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Cabo Raso, Cascais, near Lisbon, Portugal, March 2025]
Near-lateral view of a Purple Sandpiper in non-breeding
plumage
resting on volcanic rock; click on image to see, for comparison, two
Ruddy Turnstones
(photo courtesy of J. Pires)
[Pico Island, Azores, November 2018]
Lateral view of a Purple Sandpiper in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Cabo Raso, Cascais, near Lisbon, Portugal, March 2025]
Dorsal view of a snoozing Purple Sandpiper in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Cabo Raso, Cascais, near Lisbon, Portugal, March 2025]
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.