8 |
|
|
Common RedshankAlternate name(s): "Redshank" Size: 27-29 cm; wing span 59-66 cm Body mass: 85-155 g Wing loading [g/cm2]: 0.18/0.30 (lean/fat) |
|
|
Similar |
|
|
|
|
|
Photos |
Race "totanus"
|
|
ADULT |
Sex unknown |
|
|
BREEDING |
Lateral view of a Common Redshank in breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Near Tromso airport, Tromso, Norway, in June 2018]
Lateral view of a Common Redshank in fresh breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Montijo, Tejo estuary, Portugal, March 2019]
Near-dorsal view of a Common Redshank in breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Near Tromso airport, Tromso, Norway, in June 2018]
Near-dorsal view of a Common Redshank in breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Near Tromso airport, Tromso, Norway, in June 2018]
Dorsal view of a Common Redshank in breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Near Tromso airport, Tromso, Norway, in June 2018]
Comparison of Common Redshanks in breeding
plumage with a
Common Shelduck
(photo courtesy of H. Dahlem-Senger)
[Between Harlesiel and Schilling, Ostfriesland, Germany, June 2021]
Frontal/lateral view of two Common Redshanks in breeding
plumage
on the point of landing
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Lateral view of a Common Redshank in breeding
plumage
banking to land
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
|
|
NON-BREEDING |
Near-frontal view of a Common Redshank in non-breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Titchfield Haven National Nature Reserve, Fareham, Hampshire,
England, September 2019]
Near-frontal view of a Common Redshank in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Salinas do Samouco, Tejo estuary, Portugal, September 2019]
Near-frontal and lateral views of Common Redshanks in non-breeding
plumage
foraging in coastal vegetation
(photo courtesy of M. Eaton)
[Near Wadebridge, Cornwall, England, September 2019]
Near-lateral view of a Common Redshank in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Alhos Vedros, Moita do Ribatejo, Tejo estuary, Portugal, January 2025]
Comparison of the lateral head profiles of the two species of redshank in non-breeding plumage: Common Redshank on the left; Spotted Redshank on the right (photos courtesy of J. Pires)
Lateral view of a Common Redshank in non-breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Titchfield Haven National Nature Reserve, Fareham, Hampshire,
England, September 2019]
Lateral view of a Common Redshank in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, December 2017]
Lateral view of a resting Common Redshank in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Salinas do Brito, Alcochete, Setubal, Portugal, March 2025]
Lateral view of a Common Redshank in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Salinas do Samouco, Tejo estuary, Portugal, September 2019]
Lateral view of a Common Redshank in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Salinas do Forte do Rato, Tavira, Faro, Portugal, September 2020]
Lateral view of a Common Redshank in non-breeding
plumage
foraging in a mudflat
(photo courtesy of M. Eaton)
[Near Wadebridge, Cornwall, England, September 2019]
Near-dorsal view of a Common Redshank in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Palhais, Barreiro, Setubal, Portugal, January 2014]
Near-dorsal view of a Common Redshank in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Salinas do Samouco, Tejo estuary, Portugal, September 2019]
Near-dorsal view of a Common Redshank in non-breeding
plumage
foraging in a mudflat
(photo courtesy of M. Eaton)
[Near Wadebridge, Cornwall, England, September 2019]
Common Redshank in non-breeding
plumage
foraging in coastal vegetation
(photo courtesy of M. Eaton)
[Near Wadebridge, Cornwall, England, September 2019]
Common Redshanks in non-breeding
plumage
foraging in a mudflat
(photo courtesy of C. Pears)
[Clonakilty, County York, Ireland, August 2023]
Lateral view of a Common Redshank in non-breeding
plumage,
with a feeding female
Northern Shoveler
(photo courtesy of M. Eaton)
[Titchfield Haven National Nature Reserve, Fareham, Hampshire,
England, September 2019]
Dorsal view of a Common Redshank in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Alcochete, Setubal, Portugal, January 2019]
Common Redshanks in non-breeding
plumage
foraging in shallow water
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, March 2016]
Near-dorsal view of a Common Redshank in non-breeding
plumage
in flight; note the characteristic combination of
wedge-shaped white spot on the back, broad white trailing
edge of the wings and finely barred tail, with protruding
feet
(photo courtesy of J. Pires)
[Sado estuary, Setubal, Portugal, August 2022]
Dorsal view of a Common Redshank in non-breeding
plumage
just after take-off; note the characteristic wedge-shaped
white patch on the back
(photo courtesy of J. Pires)
[Montijo, Setubal, Portugal, January 2018]
|
|
IMMATURE/JUVENILE |
Near-dorsal view of a juvenile(?) Common Redshank;
note the dark base of the bill and the pale fringes
of the wing coverts
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, August 2019]
|
|
Behaviour |
| Social behaviour: ? | Mobility: Partially migratory | Elementary unit: Solitary/small mob |
In Europe Common Redshanks are sedentary in large parts of the southern and western European coastal areas (also in some inland locations). Elsewhere they are migratory, most of the summer migrants moving to England, parts of Scandinavia and eastern Europe.
|
|
Food, Diet |
Small mob of Common Redshanks feeding in partly submerged mud
(photo courtesy of H. Dahlem-Senger)
[Neuharlingersiel, Ostfriesland, Germany, September 2024]
|
|
Call(s)/Song |
For this species we have recorded the following call(s)/song. The
interpretation of their meaning is our own;
comments and suggestions for improvement
are welcome.
| redshnk_jp_20230502.mp3 | totanus (Portugal) | Contact calls | © JP | |
| redshnk_jp_20230109.mp3 | totanus (Portugal) | Contact calls | © JP | |
| redshnk_jp_20230109.mp3 | totanus (Portugal) | Contact calls | © JP | |
| redshnk_dw_20190519.m4a | totanus (Poland) | Contact calls, in-flight | © DW | |
| redshnk_dw_20200612_2.m4a | totanus (Poland) | Contact calls, warning, alarm/departure | © DW | |
| redshnk_dw_20200612.m4a | totanus (Poland) | Warning calls | © DW | |
| redshnk_dw_20210626.m4a | totanus (Poland) | Warning/alarm calls | © DW | |
| redshnk_jp_20200720.m4a | totanus (Portugal) | ? | © JP | |
| grnshnk_jp_20230502.mp3 | totanus (Portugal) | Various (+ Common Greenshank) | © JP |
More Common Redshank sound recordings are available at
xeno-canto.org
.
These pages are largely based on our own observations and those of our contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species please refer to a field guide.
|
Would you like to contribute photos or sound recordings to this
site?
If interested, please CLICK HERE. Credits to contributors are given HERE. |
























