Eurasian Woodcocks are medium-sized waders.
Their plumage is
highly cryptic,
with colours ranging from grey and silver to brown and dark-grey.
The front is mostly grey, with a grey-brown bar pattern. Behind
the grey forehead, the rest of the crown has broad transverse
brown and grey bands (as opposed to other
snipes' longitudinal
stripe patterns). The face shows a prominent black loral stripe,
above which a creamy supercilium reaches to just above the eye.
Under the eyes there is a narrow white line. The rest of the
head is vermiculated brown and dark-grey.
The mantle is mostly brown and dark-grey, with a narrow silvery
inverted "V" down the back, leading to a rufous rump that
transitions to a rufous uppertail with a dark-grey subterminal
band and a light-grey terminal band.
The folded upperwings are barred and scalloped,
mostly brown and dark-grey, with 3 silver-grey wing bars.
The irises are dark. The grey bill has a darker tip than the rest.
Legs and feet are grey.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Eurasian Woodcock is available
HERE
.
The overall East-West extent of the Eurasian Woodcock's range spans the
entire width of the continent, from Ireland and the British Isles in the
West to China and Japan in the East.
Their breeding grounds are in mid-latitude (subarctic) Europe and Asia
(most breed in Fennoscandia and in Russia).
The winter quarters stretch from selected sites in northern Africa, parts
of western Europe, in particular Iberia, Italy, the Adriatic coastal
fringe and Greece, in the West, via near-coastal Asia Minor and the
South coast of the Caspian Sea, to the south-western parts of the Indian
subcontinent and on into southern Indochina and southern Japan.
Despite its wide range, the Eurasian Woodcock is monotypic (there are no
recognised races).
In Europe Eurasian Woodcocks are partly resident, partly
migratory. The majority of the population (some 90% of
the Eurpean population) breed in Fennoscandia and in
north-western Russia. Eastward of about
the river Rhine the entire population is migratory. In
western Europe (France, Benelux, UK, Ireland) part of
the population is sedentary. The winter quarters of the
migratory population are mostly spread around the Mediterranean.
During the breeding season Eurasian Woodcocks are usually found
in broad-leaved deciduous or mixed forest or woodland, preferably
in large-scale contiguous forest with dense undergrowth, in which
they nest. Within their territory they need damp areas for feeding.
Sightings
Click here for sighting information
I. Chisnall reports spotting a Eurasian Woodcock
at Hartlepool Headland, Hartlepool, County Durham, England, in October
2021. Previously, males had occasionally been seen "roding" (i.e.,
performing display flights) in central England, but no photos were taken
at the time.
All sighting and photographic information presented on this
page has kindly been contributed by I. Chisnall.
Photos
ADULT
Sex unknown
Partly obscured frontal view of a resting Eurasian Woodcock
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Hartlepool Headland, Hartlepool, County Durham, England, October 2021]
Near-lateral view of a resting Eurasian Woodcock
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Hartlepool Headland, Hartlepool, County Durham, England, October 2021]
Lateral view of a resting Eurasian Woodcock
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Hartlepool Headland, Hartlepool, County Durham, England, October 2021]
Near-dorsal view of a roosting Eurasian Woodcock
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Hartlepool Headland, Hartlepool, County Durham, England, October 2021]
Dorsal view of a resting Eurasian Woodcock
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Hartlepool Headland, Hartlepool, County Durham, England, October 2021]
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.