9 |
|
|
Kentish PloverSize: 15-17 cm; wing span 43-45 cm Body mass: 40-44 g |
|
|
Similar |
|
|
|
|
|
Photos |
Race "alexandrinus"
|
|
ADULT |
|
|
PAIR |
Near-frontal view of a pair of Kentish Plovers in breeding
plumage
Many bird species exhibit sexual dimorphism, i.e., male and female
have differing appearances which can be quite subtle.
Note the male's, at far right, more conspicuous facial mask
compared to the female's
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo Estuary Nature Reserve, Portugal, March 2018]
Near-frontal/near-dorsal view of a pair of Kentish Plovers
in breeding plumage;
male at front left, female at back right
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, March 2019]
|
|
MALE |
|
|
BREEDING |
Frontal view of a resting male Kentish Plover in breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Mondego river estuary, Murraceira island, Figueira da Foz, Portugal,
April 2024]
Frontal view of a male Kentish Plover in breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, March 2019]
Near-frontal view of a male Kentish Plover in breeding
plumage
(photo courtesy of G. Pinelas)
[Alges, Lisbon, Portugal, May 2017]
Near-lateral view of a male Kentish Plover in breeding
plumage
(photo courtesy of G. Pinelas)
[Alges, Lisbon, Portugal, May 2017]
Lateral view of a male Kentish Plover in breeding
plumage;
note the rufous hindneck
(photo courtesy of G. Pinelas)
[Alges, Lisbon, Portugal, May 2017]
Lateral view of a male Kentish Plover in breeding
plumage,
different posture
(photo courtesy of G. Pinelas)
[Alges, Lisbon, Portugal, May 2017]
This male Kentish Plover in breeding
plumage
looks like it's been to a jewelers...
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, March 2019]
Near-dorsal view of a male Kentish Plover in breeding
plumage;
note the rufous hindneck
(photo courtesy of G. Pinelas)
[Alges, Lisbon, Portugal, May 2017]
Near-lateral view of Kentish Plovers in breeding
plumage,
together with
Common Ringed Plovers
and other waders
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo Estuary Nature Reserve, Portugal, March 2018]
Direct comparison between a male Kentish Plover and a male
Little Ringed Plover,
both in breeding plumage
(photo courtesy of G. Pinelas)
[Alges, Lisbon, Portugal, May 2017]
|
|
FEMALE |
|
|
BREEDING |
Near-frontal view of a female Kentish Plover in breeding
plumage
(note the wide white collar and frons)
together with a non-breeding
Common Ringed Plover
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo Estuary Nature Reserve, Portugal, March 2018]
Lateral view of a female Kentish Plover in breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, March 2019]
Sex unknown |
Lateral view of two Kentish Plovers in breeding(?)
plumage
in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, March 2019]
|
|
NON-BREEDING |
Sex unknown |
Lateral view of a Kentish Plover in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Near Mora, Evora, Portugal, September 2019]
Near-dorsal view of a Kentish Plover in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Foz do Rio Trancao, Loure, Lisbon, Portugal, February 2024]
Near-dorsal view of a Kentish Plover in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Sapal de Alhos Vedros, Moita, Setubal, Portugal, July 2020]
Dorsal view of a Kentish Plover in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Sapal de Alhos Vedros, Moita, Setubal, Portugal, July 2020]
Near-frontal view of a Kentish Plover in non-breeding
plumage
banking sharply
(photo courtesy of J. Pires)
[Near Mora, Evora, Portugal, September 2019]
Near-lateral view of a Kentish Plover in non-breeding
plumage,
at the back, with a
Little Stint
in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Moita do Ribatejo, Tejo estuary, Portugal, February 2019]
More photos of a Kentish Plover, nominate race "alexandrinus"(?), in non-breeding plumage are available from Australia.
|
|
Behaviour |
| Social behaviour: Territorial | Mobility: Partially migratory | Elementary unit: Pair/flock |
Around parts of the Mediterranean and the western coast of Iberia and Bretagne Kentish Plovers are sedentary. Elsewhere they are migratory, overwintering in the southern parts of their range and extending their breeding range in summer to the Dutch/German North Sea coastline and into south-eastern Europe (Danube delta, Black Sea, Caspian Sea).
|
|
Food, Diet |
Male Kentish Plover in breeding
plumage
foraging along the edge of fresh water
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, March 2019]
These pages are largely based on our own observations and those of our contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species please refer to a field guide.
|
Would you like to contribute photos or sound recordings to this
site?
If interested, please CLICK HERE. Credits to contributors are given HERE. |










