9 |
|
|
Northern LapwingAlternate name(s): "Lapwing", "Green Plover", "Peewit", "Pewit", "Tuit", "Tew-it" Size: 28-33 cm; wing span: 67-87 cm Body mass: 130-330 g Wing loading [g/cm2]: 0.25-0.26 |
|
|
|
|
Photos |
|
|
ADULT |
|
|
BREEDING |
|
|
MALE |
Near-frontal view of a male Northern Lapwing in breeding
plumage;
note the solid-black chest band
(photo courtesy of J. Pires)
[Near Mora, Evora, Portugal, December 2017]
Near-lateral view of a male(?) Northern Lapwing in breeding
plumage
in flight (photo courtesy of J. Pires)
[Near Mora, Evora, Portugal, December 2017]
|
|
FEMALE |
Lateral view of a female(?) Northern Lapwing in breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, July 2019]
Near-dorsal view of a female(?) Northern Lapwing in breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Near Mora, Evora, Portugal, January 2018]
Northern Lapwings in a submerged meadow; the bird in the front right
is possibly a female (photo courtesy of D. Wilczynska)
[River Bug, near Brok, Masovia, Poland, March 2017]
Sex unknown |
Overview of the habitat in which a large flock of Northern
Lapwings was found (photo courtesy of D. Wilczynska)
[River Bug, near Brok, Masovia, Poland, March 2017]
Near-dorsal view of a Northern Lapwing in breeding
plumage
(photo courtesy of H. Dahlem-Senger)
[Between Harlesiel and Neuharlingersiel, Ostfriesland, Germany, June 2021]
Near-dorsal view of a Northern Lapwing in flight; note the
characteristic black-and-white uppertail, with very narrow
white tips; below two
European Golden Plovers
(photo courtesy of J. Pires)
[Sorraia River, Coruche, Santarem, Portugal, February 2021]
Northern Lapwings in flight (photo courtesy of D. Wilczynska)
[River Bug, near Brok, Masovia, Poland, March 2017]
Large flock of Northern Lapwings, indicating that these birds are
still in their winter quarters (photo courtesy of D. Wilczynska)
[River Bug, near Brok, Masovia, Poland, March 2017]
|
|
NON-BREEDING |
In eclipse the sexes can only be separated by getting a good view of the primary wing feathers.
|
|
MALE |
Near-frontal view of a male Northern Lapwing moulting out of
breeding plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, November 2020]
Lateral/ventral view of a Northern Lapwing in non-breeding
plumage in
flight; the "broad hand", i.e. the prominently visible
ends of the primary flight feathers, suggest(s) that this
is a male
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, November 2019]
Sex unknown |
Near-frontal view of a Northern Lapwing in non-breeding
plumage;
note the rufous wash on the head
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, January 2025]
Near-lateral view of a Northern Lapwing in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Aguas de Moura, Palmela, Setubal, Portugal, January 2021]
Lateral view of a Northern Lapwing in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Near Mora, Evora, Portugal, October 2018]
Lateral view of a Northern Lapwing in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, January 2020]
Lateral view of a Northern Lapwing in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Vila Franca de Xira, Tejo estuary, Portugal, January 2020]
Lateral view of a Northern Lapwing in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Vila Franca de Xira, Tejo estuary, Portugal, November 2021]
Near-dorsal view of a Northern Lapwing in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, January 2025]
Northern Lapwings in non-breeding
plumage
resting together with a
Common Redshank
(photo courtesy of M. Eaton)
[Titchfield Haven National Nature Reserve, Fareham, Hampshire,
England, September 2019]
Northern Lapwings in non-breeding
plumage,
together with several species of very similar waders:
Green Sandpiper,
front left,
Wood Sandpiper,
near the centre, and all others are
Common Sandpipers
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Near Malkinia, Masovia, Poland, July 2019]
|
|
IMMATURE/JUVENILE |
Frontal view of a juvenile Northern Lapwing; note the short plume
(photo courtesy of M. Eaton)
[Titchfield Haven National Nature Reserve, Fareham, Hampshire,
England, September 2019]
Frontal view of a juvenile Northern Lapwing compared to a feeding female
Northern Shoveler
(photo courtesy of M. Eaton)
[Titchfield Haven National Nature Reserve, Fareham, Hampshire,
England, September 2019]
Near-lateral view of a juvenile Northern Lapwing
(photo courtesy of M. Eaton)
[Titchfield Haven National Nature Reserve, Fareham, Hampshire,
England, September 2019]
Lateral view of a juvenile Northern Lapwing
(photo courtesy of M. Eaton)
[Titchfield Haven National Nature Reserve, Fareham, Hampshire,
England, September 2019]
Lateral view of a juvenile Northern Lapwing
(photo courtesy of M. Eaton)
[Titchfield Haven National Nature Reserve, Fareham, Hampshire,
England, September 2019]
Lateral view of a juvenile Northern Lapwing
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
|
|
Food, Diet |
Northern Lapwings feed on insects and other small invertibrates, usually foraging near the edge of, or in, shallow water.
Feeding technique of Northern Lapwings
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[River Bug, near Brok, Masovia, Poland, March 2017]
This Northern Lapwing in non-breeding
plumage
has been digging up dirt
(photo courtesy of J. Pires)
[Vila Franca de Xira, Tejo estuary, Portugal, January 2020]
|
|
Behaviour |
| Social behaviour: Territorial | Mobility: Partially migratory | Elementary unit: Solitary/mob/flock |
Some populatinos of Northern Lapwings in Europe are sedentary in parts of the Mediterranean and in western Europe. Elsewhere they are migratory, overwintering around the Mediterranean and extending their breeding range in summer into northern and eastern Europe.
|
|
Call(s)/Song |
For this species we have recorded the following call(s)/song. The
interpretation of their meaning is our own;
comments and suggestions for improvement
are welcome.
| lapwing_dw_20170409.m4a | (Poland) | Pair courting | © DW | |
| lapwing_jp_20230130.mp3 | (Portugal) | ? | © JP |
More Northern Lapwing sound recordings are available at
xeno-canto.org
.
These pages are largely based on our own observations and those of our contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species please refer to a field guide.
|
Would you like to contribute photos or sound recordings to this
site?
If interested, please CLICK HERE. Credits to contributors are given HERE. |





















