Red-necked Phalaropes are small, relatively short-legged waders.
During the breeding season their
plumage is
dimorphic, i.e.
males and
females
are slightly different.
Females
have a mostly dark-grey head, nape of the neck and back. On the
back they have longitudinal ochre stripes on both sides. Down
the front the chin is white, surrounded by a rusty semi-crescent
in the shape of a "U", below which the grey chest connects to the
grey of the upperparts. Belly, vent and undertail are white.
They have light-grey plumes on the flanks.
Males
closely resemble
females,
but - being the sole carers for their brood - they have duller colours.
In eclipse
both sexes look alike.
The head is white, except for black bars on the ear coverts
and a black hindcap and hindneck. The front is white, while
the upperparts are mid-grey with paler edges, giving them a
scalloped appearance.
In all plumages
the irises are dark, the thin pointy bill is dark-grey and the
legs and feet are grey.
Juveniles
resemble adults in
eclipse,
but their upperparts are dark-grey where
adults
are mid-grey.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Red-necked Pharalope is available
HERE
.
Red-necked Pharalopes are a global, strongly migratory species.
Their breeding grounds are near the Arctic circle, all around
the globe.
They overwinter mostly in three general areas: South-east Asia
(some move on to Australia and New Zealand),
around the Arabian peninsula, and along the central American
West coast and the seas off the West coast of South America.
Elsewhere they are only found during their migration.
In Europe Red-necked Phalaropes are summer breeding migrants
to parts of Ireland and Scotland, including the islands
northward of Scotland, the Norwegian highlands to the Kola
peninsula and farther eastward, to near-coastal north-western
Russia.
During their migration they can occasionally be found
in both freshwater and saltwater habitats.
Red-necked Phalaropes breed in a variety of habitats, from
wet marshes to tundra and also above the treeline in rocky
mountainous terrain.
Sightings
Click here for sighting information
A. Sarok reports spotting Red-necked
Phalaropes in Vojvodina, Serbia, in the timeframe 2010-2024.
All sighting and photographic information presented on this page
has been kindly contributed by A. Sarok.
Photos
IMMATURE/JUVENILE
Frontal view of a juvenile Red-necked Phalarope, right,
with a lateral view of another in first-winter
plumage
on the left
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Near-frontal view of a juvenile Red-necked Phalarope
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Lateral view of 2 juvenile Red-necked Phalaropes
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Lateral view of a juvenile Red-necked Phalarope, with
a second in the background
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Lateral view of a preening juvenile Red-necked Phalarope, with
a second in the background
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.