Hooded Wheatears are robin-sized birds.
Their plumage is
dimorphic, i.e.
males and
females
are different.
Male
Hooded Wheatears are all black-and-white birds. The front is
white from the chest to the undertail. On top, the cap is also
black, and so are mantle and wing coverts (while the flight
feathers are dark-grey). The rump and much of the uppertail,
except for a central black rectangular bar, are white.
The plumage of
females
is much more subdued, without any black or white.
Much off the head is grey, with brownish-grey ear coverts and
a light-grey chin. The front is all light-grey.
The mantle is also greyish-brown, while the wing coverts are
greyish-brown with dark-grey centres. The flight feathers are
dark-grey. The rump and tail section of
females
is structurally the same as in
males,
but the white is replaced by a "light rusty brown" colour.
Both sexes have a long, slender dark-grey bill; legs and feet
are also dark-grey.
First-winter males
are hybrids between the
plumage of
males and
females.
The cap is white, with a grey fringe; the transition between black
and white has some black-and-white scalloping, while the vent and
undertail can be buffy, like a
female's.
All the feathers that are plain black in
adult males
have pale fringes in sub-adults. These are particularly prominent on
the tips of the wing coverts.
NB: The main difference between male
Hooded Wheatears and
White-crowned Wheatears
is that in the former the front is black only from chin to chest,
while in the latter the front is black all the way down to the
undertail.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Hooded Wheatear is available
HERE
.
The range of the Hooded Wheatear, apart from occasional sightings in
the eastern Mediterranean (Greece and associated islands, Cyprus,
parts of the South coast of Asia Minor), extends eastward from the
river Nile, through the Levant, to Arabia and Iran, with only
occasional reports as far eastward as Afghanistan and Pakistan.
In Oman, Hooded Wheatears are mostly found as winter
visitors or migrants. Most of the sightings are reported
from the near-coastal fringe and the mountains in the
North of the country.
Hooded Wheatears have a preference for mountainous, stony
and even barren desert country. A few may stay in Oman to
breed.
Sightings
Click here for sighting information
We have not found a Hooded Wheatear in Oman yet.
The photos shown below were taken by
I. Chisnall in Egypt in
December 2021.
Photos
ADULT
MALE
Lateral view of a male Hooded Wheatear
(photo courtesy of I. Chisnall)
[December 2021]
Near-dorsal view of a male Hooded Wheatear
(photo courtesy of I. Chisnall)
[December 2021]
Lateral view of a male Hooded Wheatear in flight
(photo courtesy of I. Chisnall)
[December 2021]
Near-dorsal/ventral view of a male Hooded Wheatear in flight
(photo courtesy of I. Chisnall)
[December 2021]
FEMALE
Near-frontal view of a female Hooded Wheatear looking towards
the observer
(photo courtesy of I. Chisnall)
[December 2021]
Near-frontal view of a female Hooded Wheatear looking sideways
(photo courtesy of I. Chisnall)
[December 2021]
IMMATURE/JUVENILE
Lateral view of a sub-adult male Hooded Wheatear
(photo courtesy of I. Chisnall)
[December 2021]
Near-dorsal view of a sub-adult male Hooded Wheatear
(photo courtesy of I. Chisnall)
[December 2021]
Near-dorsal view of a sub-adult male Hooded Wheatear looking backwards
(photo courtesy of I. Chisnall)
[December 2021]
Lateral view of a sub-adult male Hooded Wheatear banking sharply
(photo courtesy of I. Chisnall)
[December 2021]
Lateral view of a first-winter male Hooded Wheatear
(photo courtesy of I. Chisnall)
[December 2021]
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.