Marsh Warblers are very small warblers.
Their front is creamy (eyebrows, throat) to buff-cream (face,
chest, belly, vent), while the entire back is olive-grey, with
darker grey flight feathers with olive-grey edge lining and tail.
The eyes have dark-brown irises. The relatively long, almost
straight bill has a grey upper mandible, the lower mandible is
horn-coloured. The legs and feet are grey-yellow-pinkish.
Twitcher's tip
Compared to Clamorous Reed Warblers,
Marsh Warblers have a rump that is the same colour as the rest
of the body plumage
(whereas that of the Clamorous Reed Warbler is red-brown).
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Marsh Warbler is available
HERE
.
Marsh Warblers are a migratory Eurasian species.
Their breeding grounds reach from the Benelux countries and
southern England in the West, the southern coastal fringe
of Scandinavia in the North and the Alps in the South via
central Europe into mid-latitude western Asia (as far South
as the river plains of Iraq).
They winter mainly in south-eastern Africa.
During their migration they can be found in the eastern
Mediterranean, Asia Minor, the Middle East including
Arabia and in the Nile valley.
During their migration they can be found in most parts
of Arabia, including Oman.
As their name already suggests, Marsh Warblers have a
preference for marshlands with tall growth and other
wetland habitats during their breeding season.
In their wintering grounds they tend to stay in
well-vegatated country, but not necessarily wetlands.
In Oman, Marsh Warblers are found on passage during their migration.
Food, Diet
Like all warblers of the Acrocephalus family known to us, Marsh
Warblers feed on insects that they catch in flight or pick from
reeds.
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.