Western Cattle Egrets are the medium-size egrets. Their
plumage
is all-white during the
non-breeding
season. For the breeding
season they grow long, orange-brown scapular and frontal plumes, which extend to the head
too. The straight yellow bill is short and thick, with prominent
feathers under the lower mandible reminiscent of a "beard". The
irises are yellow; the legs and feet are greenish-grey.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Cattle Egret is available
HERE
.
Having made the "jump" from Western Africa to South America in 1933,
Western Cattle Egrets are now found on several continents.
Initially found in Africa outside
the Sahara desert, parts of the Arabian coastline (including the northern
tip at the border between the UAE and Oman), towards Iran and Kazakhstan,
and along parts of the Mediterranean coastline, they have now also colonized
all of the Americas, up to the coastline
of Ontario, but with the exception of the highest ranges of the Andes, the
Rocky Mountains and the rest of Canada/Alaska.
In Arabia Western Cattle Egrets are found primarily
in the border area of Kuwait, southern Iraq and south-western
Iran and along the southern Red Sea coastline of western
Saudi Arabia and Yemen. Some also spend the northern winters
on the East coast of Arabia, e.g. in southern Oman, but they
are also found along the North coast of Oman. If occasionally
found inland, they may accompany camels (rather than only
cattle).
Western Cattle Egrets are found in the shallows of various kinds of freshwater
wetlands such as freshwater lakes and on grassland, often paddocks
around cattle.
Sightings
Click here for sighting information
Race "ibis"
We have not seen any Western Cattle Egrets in
Oman yet. The photos shown below were obtained in Egypt.
All photographic information presented on this page has
kindly been contributed by M. Eaton.
Photos
Race "ibis"
ADULT
Sex unknown
NON-BREEDING
Near-frontal view of a Western Cattle Egret in non-breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[November 2017]
Near-lateral view of a Western Cattle Egret in non-breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[November 2017]
Lateral view of a Western Cattle Egret in non-breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[November 2017]
Lateral view of a Western Cattle Egret in non-breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[November 2017]
Dorsal view of a Western Cattle Egret in non-breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[November 2017]
More Western Cattle Egret sound recordings are available at
xeno-canto.org
.
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.