Ospreys are medium-sized birds of prey. Their overall appearance
is greyish-brown, with a light grey front (throat, belly, vent) and
brownish dark-grey back (mantle, wings, uppertail). The face has prominent
grey eye stripes around eyes with yellow irises. The underwing pattern
is scalloped light-grey (leading edge) to mid-grey (flight feathers) to
dark grey (alulas and
tips of primaries). The bill is dark-grey; the legs and feet are grey,
with dark-grey talons.
The sexes are hard to distinguish, but in breeding pairs the
difference is noticeable - female Ospreys have a more pronounced
breast band than males.
Juvenile
Ospreys have a heavier chest band than
adults.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Osprey is available
HERE
.
Ospreys are a global species that are found on all continents
(except Australia, where they are replaced by the very closely
related Eastern Osprey,
Pandion cristatus, and Antarctica).
There are two, possibly three, recognized races.
Nominate race "haliaetus" breeds
in eastern Scandinavia, from the Baltic states all through
mid-latitude Eurasia to the base of the Korean peninsula,
Japan and Kamchatka.
There are also a few scattered locations in Europe where
Ospreys can be found.
They winter in South-east Asia, from South China to the
Philippines, Thailand and Burma to Borneo and Sumatra in
Indonesia. Farther West, the winter grounds are on the
entire Indian subcontinent and Sri Lanka, and via Pakistan
all the way around the Gulf of Arabia to the North coast
of Oman. Additional winter grounds are located all around
the Red Sea and throughout Africa South of the Sahara
desert.
Race "carolinensis" breeds in northern North America, from
New Fundland via the Great Lakes to southern Alaska. They
winter along the American West and East coast, parts of
central America and all of northern South America outside
the Andes, to a geographic latitude of ca. -30 degrees.
Some sources list the sedentary Ospreys of the Caribbean
islands as separate race "ridgwayi".
In Oman, as elsewhere on the Arabian peninsula, Ospreys are
found in coastal areas, primarily along the North coast.
Ospreys have a strong preference for aquatic habitats, in
which they prey on fish.
Oman has a population of resident breeding Ospreys, especially
on the Musandam peninsula. Others are found on passage.
Relying on a steady supply of fish, they are found mostly
in coastal areas.
Birds, in particular raptors, that hover above their prey will always
do so facing into the wind to get optimal air lift.
Food, Diet
All raptors are carnivores. Ospreys feed on fish, which they can catch
up to 1 m below the water surface (in their winter quarters in Oman
usually of the sea, not fresh water).
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.