Bar-tailed Godwits are medium-sized waders.
When seen in Arabia, Black-tailed Godwits are usually in
eclipseplumage, which is
highly cryptic.
The head has a brownish cap; the rest of the head, neck and chest
is greyish-brown with some lighter streaking. The belly, vent and
undertail coverts are creamy. The back and wings are greyish-brown,
with light edge lining and darker centre stripes on the wing feathers.
The short tail has a bar pattern on the underside.
During the breeding season most of the front and the head is
chestnut-red.
The eyes have dark irises. Bar-tailed Godwits have a very long,
dark grey-tipped pinkish, minimally upcurved bill that is about
2-3 times as long as the size of the head. The long legs and the
feet are dark-grey.
Twitcher's tip
Compared with
Black-tailed Godwits,
they have more colour contrast in their non-breeding
plumage. During the
breeding season their belly is the colour of the front and head.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Bar-tailed Godwit is available
HERE
.
Bar-tailed Godwits are a highly migratory species.
There are three races, all of which breed in subarctic regions.
Nominate race "lapponica" breeds
from northern Scandinavia eastwards to the Taymyr Peninsula.
They migrate South to spend the winters along the West coasts
of Europe and Africa, from the British Isles and the Netherlands
southwards to South Africa, and also around the Persian Gulf.
Race "menzbieri"
breeds in north-eastern Asia, from the Taymyr
Peninsula eastwards to the Kolyma River delta. They spend the
northern winters in South-east Asia and western Australia.
The eastern-most race, "baueri", breeds in far
north-eastern Asia, to the East of the Kolyma River, and western
Alaska; they spend the northern winters in eastern Australia and
in New Zealand.
Bird trivia: The Bar-tailed Godwit is the bird with the
longest migration of all birds and the animal with the longest
non-stop journey without feeding.
In Arabia Bar-tailed Godwits, race
"lapponica",
are usually found along the coastal fringe during their
passage between Africa and Asia.
Bar-tailed Godwits have a preference for sandbanks and also
intertidal wetlands, including mudflats.
Sightings
Click here for sighting information
Race "lapponica"
A Bar-tailed Godwit, nominate race
"lapponica",
was first seen by us at Al Qurm Natural Park near Muscat,
Oman, in December 2009.
In Oman, Bar-tailed Godwits are found as winter visitors or on
passage, mostly in coastal or near-coastal locations.
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.