Sanderlings are small waders.
Their plumage
is cryptic.
When seen in Arabia, they are usually (but not always) in
eclipseplumage.
During the
non-breeding
season they have a white front, except
for some grey wash on the shoulders. Except for the white
frons and inconspicuous white eyebrows, the head is light-grey.
The back is grey with a brownish tinge, with dark-grey central
lines and light-grey edge lining on the wing feathers.
In-flight they show a conspicuous, broad white wing bar and a
longitudinal black bar along the centre of the uppertail.
During the
breeding
season, some birds develop a crisper
white front and a darker back, with more prominent scalloping
on the wings, while others develop a rich chestnut front (down
to the chest) and head that are scalloped light-grey. The
back turns chestnut, with dark-grey patches and light-grey
edge lining on the wing feathers.
The eyes have dark irises. The black bill is straight and about
as long as the size of the head. The legs and feet are black.
The legs are short, giving the species a "dumpy" appearance.
In flight the feet do not protrude beyond the tail.
Juveniles
roughly resemble non-breedingadults,
but they have a crisper scaly pattern on their back.
Twitcher's tip
Note that Sanderlings have a very variable breeding
plumage. Some
birds show a rich chestnut front and head, while others remain
rather colourless, with some showing what looks like non-breeding
plumage with just
a bit more contrast between white and grey parts. In their
non-breeding plumage
they are the palest of all
calidrids.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Sanderling is available
HERE
.
Sanderlings are a strongly migratory species.
They breed in suitable habitats along the northern coastline of
all continents in the northern hemisphere and on islands inside
the Arctic circle (northward of 70 degrees latitude).
Outside the breeding season they migrate to their winter
quarters. Their circumpolar distribution during the breeding
season makes it possible for them to reach the coastlines of
most continents/seas (except Antarctica), including
Europe,
the Americas,
Arabia,
Asia, Africa and even
Australia.
Sanderlings are non-breeding migrants that either spend the
winter near the coastlines of the Arabian peninsula or are
on their passage between Asia and Africa.
Outside their breeding season Sanderlings have a preference for
sandy beaches.
Sightings
Click here for sighting information
A Sanderling was first been spotted by us at Ras Al-Hadd, near the
eastern tip of Oman, 250 km East of Muscat, in May 2010.
Shortly afterwards we spotted the species again on a beach in the
Batinah region, about 100 km West of Muscat.
In Oman, Sanderlings are found as winter visitors or on
passage, almost exclusively in coastal locations.
Here an example showing that Sanderlings do scavenge.
This Sanderling was not standing where it is without a specific
reason; however, the competition was strong - a second-winter
Sooty Gull
[Ras Al-Hadd, May 2010]
Sanderling and second-winter
Sooty Gull
coming to a peaceful agreement: "I'll have this one, you take that!"
[Ras Al-Hadd, May 2010]
Food, Diet
Apart from hunting for insects and other small animals along the edges
of shallow water, we have observed Sanderlings scavenging on dead fish
(see above). Sanderlings were seen by us around salt water.
Sanderling waiting for a crab to clear out to reclaim its
dead fish
[Ras Al-Hadd, May 2010]
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.