Wood Sandpipers are small waders.
Their plumage is
highly cryptic.
During the
breeding
season the neck and chest are light grey-brown,
with some inconspicuous striation. The flanks are of the same colour,
but with brown barring. Belly, vent and undertail coverts are white.
The head has pale, almost white eyebrows, while the frons and
crown are streaked white and dark-brown.
The back, including the wings, is dark grey-brown with prominent,
strongly contrasting white spots all over.
During the
non-breeding
season the pale eyebrow is much more
prominent, while the colours are otherwise duller in general.
In particular, the colour contrast of the spots with the now
more greyish brown back is reduced.
In-flight they have three lines of spots on the upperwing, but no
wing bar.
The eyes have dark irises. The black bill is straight and
about as long as the size of the head. The legs and feet are
yellowish. In-flight the feet protrude beyond the tail.
Juveniles
have prominent buff spots on their entire back and more
brown on head and neck than
non-breeding adults.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Wood Sandpiper is available
HERE
.
Wood Sandpipers are a migratory species. Their breeding grounds are
located in an area ranging from northern
Europe
to far-eastern Asia.
Most Wood Sandpipers spend the northern winters in Africa, Arabia
or India, while a smaller number migrate to South-east Asia or
Australia.
On their migration they can be found in many locations in between,
in parts along designated flight paths.
In Arabia they are usually seen on passage between Africa and Asia,
but some birds also spend the winters in wetlands, in particular
in near-coastal areas, including the coastline of Oman.
Wood Sandpipers have a preference for fresh or brackish water and
also eutrophic water.
Sightings
Click here for sighting information
We have not seen Wood Sandpipers in Oman yet. The photos shown
here were taken by M. Eaton in Sri Lanka.
All photographic information presented on this page has
kindly been contributed by M. Eaton.
Photos
ADULT
NON-BREEDING
Lateral view of a Wood Sandpiper in non-breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[October 2025]
Near-dorsal view of a Wood Sandpiper in non-breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[October 2025]
Near-dorsal view of a Wood Sandpiper in non-breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[October 2025]
More Wood Sandpiper sound recordings are available at
xeno-canto.org
.
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.